Dr. Google

dr-google

În sfârșit am găsit și eu un doctor care să mă înțeleagă și pe care să îl înțeleg. Are timp berechet de petrecut cu mine, îmi explică totul pe îndelete, îmi oferă întotdeauna alternative și este specialist în toate ramurile medicinei, alopată, homeopată, naturistă, ayurvedică șamd. Medicul meu caută și tratează întotdeauna cauza și nu efectul. Pe scurt, smulge răul din rădăcină.

De departe medicul meu favorit, Domnul Doctor Google.

Doctor-google

Mda, mda, știu ideile acelea cu ”vai se tratează lumea pe Google și nu mai merge la medic/ acum toți deștepții fac medicină pe Google”. Mă lasă rece. Eu știu una și bună, niciun medic nu a reușit să mă trateze cum a făcut-o Google-ul.

A fost o perioadă în care consideram medicul pe locul doi după Dumnezeu, orice problemă de sănătate aș fi întâmpinat concluzionam rapid ”Trebuie să merg la doctor”. El era atotștiutorul care urma să îmi ofere rezolvarea problemelor.  Mă întorceam acasă liniștită și cu săcoșica de pastile în mână. Dar ce să vezi, problemele nu dispăreau, ba se agravau, ba rămâneau în același punct, ba se ameliorau pe moment și reveneau ulterior mult mai agresiv și tot așa. O lungă perioadă am mers cu turma, sub deviza ”doctorul e doctor și nimeni nu are dreptul să conteste ceea ce spune el”.

Am ajuns într-un punct în care m-am săturat să fiu cobai, un punct în care trăiesc efectele adverse ale tuturor medicamentelor pe care le-am înghițit conștiincios în decursul anilor, fără să mă întreb vreo secundă dacă este bine sau nu ce fac, daca există sau nu și o altă alternativă. Niciun doctor vreodată nu mi-a vorbit despre efectele adverse ale tratamentelor recomandate cum nimeni niciodată nu mi-a oferit o altă alternativă, una mai blândă, mai ușoară sau mai puțin agresivă cu organismul meu.

Îmi amintesc cum, în urma unor episoade îndelungate de dureri de cap, am mers încrezătoare la medic. Trebuia el sa-i dea de cap, că doar era medic, nu? Am mers la privat, că acolo se găsesc medicii buni, nu? Am plătit bani frumoși să  fiu tratată, nu numai ca pacient, ci și ca om (dar asta e o altă discuție).

Am efectuat analize, RMN, consult de specialitate, etc. Concluzia medicului? ”Poate fi de la stres, sau de la vreun aliment, vreun parazit de pisică, sau vreo alergie.”  Pe bune???

'My diagnostic software is acting up. It says you are pregnant.'

Asta puteam concluziona și eu, și mama, chiar și bunica. Toate fără să mergem la facultatea de medicină. Și poate nu m-ar fi deranjat atât de tare concluzia lui, e și el om, atâta poate. Dar când faci eforturi să plătești niște sume de bani , deloc insignifiante, pentru un răspuns la problemele tale, parcă începe să îți pese.

Și asta nu e tot, am primit muuulte rețete fără vreo analiză în prealabil. Puiul meu a primit rețete, cu cate 5-6 medicamente, fără a fi măcar bolnav. Antibiotic pentru roșu în gât și multe altele.

Cel mai mult îmi place faza aceea  ”consulta medicul înainte de a lua orice medicament”. Da, eu l-am consultat. Ce a zis? ”Da, sunt bune, ia-le.” Nu mi-a făcut vreo analiza a sângelui sa vadă dacă am vreo problema, nu mi-a vorbit despre vreun efect advers, nu anamneză, nu nimic. Nu pot să nu mă întreb ” Nu puteam să fac și eu asta fără să plătesc?”. Iar dacă se întâmpla să apară vreun nenorocit de efect advers, cine era de vină? Eu că nu am citit prospectul, sau el că nu a verificat pacientul? Răspunsul nu mă interesează, pentru că răul ar fi fost făcut deja.

Citeam undeva pe internet zilele acestea despre un împărat chinez ce își plătea medicii în funcție de câți pacienți sănătoși aveau, ci nu de cât de mulți bolnavi tratau. Asta da, e de WOW! Câți medici vorbesc despre prevenție, despre stil de viața sănătos și echilibrat? De ce să prevenim dacă putem trata? Preferi un pumn de pastile pe care îl înghiți să te simți bine o ora și mâine mergi iar la medic pentru diversificarea pumnului de pastile, pentru că vrei să te simți bine mai mult decât o oră.

Nu caut polemici, nu sunt împotriva medicilor. Medicii salvează vieți, sunt un fel de Dumnezei mici cu puteri limitate. Dumnezeu i-a ales cu un scop (pe care unii l-au uitat) și mare le va fi răsplata. Dar oare nu ar trebui să își amintească să fie și oameni?

Revenind. Merg la medic, ascult sfaturi și primesc tratamente, însă niciodată dar niciodată nu mai înghit nimic fără să mă consult cu doctorul meu personal Google. Citesc despre alternative, despre reacții adverse, despre eficacitate și multe altele (lucruri pe care niciun medic nu ti le va spune), apoi hotărăsc dacă tratamentul merită sau nu luat, sau dacă nu cumva produce daune mai mari decât boala însăși.

'He's a very good doctor, and I trust him, but I must confess that I always double check his diagnosis on Google.'

Nu sunt stăpânul nimănui, dar cu siguranță  sunt stăpânul propriului meu corp. De ce să fac pe altcineva stăpân acolo unde ar trebui să guvernez eu?

Urmăriți pagina de Facebook a blog-ului ( link aici ) sau apăsați butonul de follow pentru a primi toate noutățile direct pe mail.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s